Torsdag 25 juli – Vis-Jazz-afton kl 19

I år börjar festivalen med ett extra festivalpass, redan på torsdagen drar vi igång under temat VIS-JAZZ.


Midgårdsskolans musikelever
inleder denna jubileumskväll. Vi återkommer med mer information om det.


foto Stewen Quigley_

Claes Janson
Han har spelat jazz och blues sedan mitten av 1960-talet och är idag den svenska jazzens nestor. Senaste plattan hyllar både de musikanter som fortfarande far runt på vägarna och de som sagt adjö för gott. Med sin nordsikt blåa ton har Claes konsekvent satt en prägel på sin musik. Ett stort antal skivor har det blivit genom åren.

Lyssna på Claes


Amanda Ginsburg
Tänk Monica Z så hamnar du rätt! Debutalbumet Jag har funderat på en sak i februari 2018 gav betyg 4 av 5 i DN, Olle Adolphson-stipendiet och framträdande i bl a Go´kväll och Allsång på Skansen. Ett år senare vann hon en Grammis för Årets Jazz! Vi gratulerar Amanda – och oss själva som lyckats boka denna heta Jazzkatt.
Se Amanda på Skansen


B.S.T.O. Band
”Låten Korvreggae svänger som fasen, men den melankoliska Den trötta vandraren, den svängiga Tre veckor högst en månad och finurliga Grannen i väst går heller inte av för hackor”  skriver tidningen Lira.

En av årets akter från grannlandet i öst, som bjuder på kluriga texter och skönt sväng. Jazzpoliserna kanske grymtar: Visst är detta mer åt blues-hållet? I bandet ingår Carl-Erik Böhlström, Vesa Kujala, Kyösti Toivanen, Erkki Osmala, Jan-Olof Strandberg.
Lyssna på de coola killarna från FinlandFredag 26 juli kl 19 – Lokalproducerat

Vi har alltid haft fokus på en jämn fördelning mellan kvinnliga och manliga artister. I år viks hela fredagskvällen åt fem kvinnor från vår del av världen.


Foto Fotograf Andréa

 

 

Maria Axelsson

Maria har tidigare samarbetat med många kända namn från den svenska musikscenen, både som musiker, låtskrivare och sångerska. I början av 00-talet var hon på gång med ett soloprojekt med låtskrivare som Andreas Mattsson och Pontus Holmgren (Pontus och amerikanarna). Livet som småbarnsförälder kom emellan, men 2007 släppte hon det Grammisnominerade barnalbumet Majas Hårband. Musiken andas singer-songwritettraditon, psalm och visa, och med sitt band i ryggen bjuder hon in till en  varm och personlig konsert med texter på svenska.


 

Magda Andersson

Magda Andersson är en sångerska, gitarrist och låtskrivare med över 1000 livegig och tre soloplattor i bagaget. En av bandmedlemmarna i piratfolkkollektivet Ye Banished Privateers som gästade oss 2017. Mottagare av utmärkelsen Gits gåva samma år. Soloprojektet är textbaserad musik på svenska som är modig, sårbar och lätt att relatera till. Hon arbetar med sin fjärde soloskiva och på visfestivalen kommer hon bjuda på en hel del nytt material. Till Holmön kommer hon med en trio som utöver Magda består av Johan Wållberg och Erik Wäcklén.


Chimären

Bandet presenterar sig så här: Mycket pepp och känsla som vi gärna delar med oss av. Med engagemang och lust spelar vi musik med influenser av pop, rock, folk och visa. Både text och musik lyfts fram i låtar som sträcker sig från vackert och vemodigt till upplyftande och muntert. Debutplattan heter Mindgame.  Elina Molin – sång, Tomas Mannberg – gitarr & sång, Denise Mångsén – bas & sång, Jessica Knecht – Piano/keyboard, Thomas Nilsson – Trummor/slagverk, Samuel Nordström – Dragspel, Ola Sällström Nilsson – Mandolin, munspel & Sång

Lyssna på Chimären


 

 

 

Maria Andersson

Efter många år med Sahara Hotnights – den världskända rockgruppen från Robertsfors – kom det kritikerrosade soloalbumet Succession i april 2016, med singeln End of Conversation. Skivan mottogs mycket varmt av media.

– Jag ser verkligen fram emot att besöka Visfestival Holmön i sommar. Roligt att spela på hemmaplan och dessutom i fint sällskap av andra kvinnliga musiker från Västerbotten. Mycket inspirerande!
    Maria Andersson, Sahara Hotnights

Se Maria på Nyhetsmorgon


Halm

Låt oss presentera country-/americanabandet från Sävar, som har tre kvinnliga frontfigurer. De träffades som 13-åringar och har sedan dess utvecklat sitt sound. Countrymusiken var aldrig något annat än en gemensam, kompromisslös och naturlig väg att gå. För två år sedan släpptes den första fullängdaren Raised By The Fire.

Bandmedlemmar: Lisa Johansson – sång, piano, mandolin, Johanna Sandgren – sång, banjo, Maja Lundgren – sång, kontrabas, William Eriksson – gitarr och Gustav Nestander - trummor

Lyssna på Halm