Artister 2019

Torsdag 25 juli – Vis-Jazz-afton kl 19

I år börjar festivalen med ett extra festivalpass, redan på torsdagen drar vi igång under temat VIS-JAZZ.


Två gruper med musiklever från Midgårdsskolan står på scenen denna jubileumskväll.

Inleder gör Samuel Asplund, Ebba Nyberg, Hugo Stoltz, Elin Dahlberg och Isak Bostedt har bildat en kvintett speciellt för uppträdandet på Visfestival Holmön

Kvartett Gradin (bilden) är avgångselever från Midgårdsskolan. Medlemmarna är Seth Sjöström – bas, Felix Kling – trumor, Milos Lindegren - piano, och Ebba Gradin – sång. De kommer att bjuda på standards och egenskrivet material, svenska och engelska låtar.

 


foto Stewen Quigley_

Claes Janson
Han har spelat jazz och blues sedan mitten av 1960-talet och är idag den svenska jazzens nestor. Senaste plattan hyllar både de musikanter som fortfarande far runt på vägarna och de som sagt adjö för gott. Med sin nordsikt blåa ton har Claes konsekvent satt en prägel på sin musik. Ett stort antal skivor har det blivit genom åren.

Lyssna på Claes


Amanda Ginsburg
Tänk Monica Z så hamnar du rätt! Debutalbumet Jag har funderat på en sak i februari 2018 gav betyg 4 av 5 i DN, Olle Adolphson-stipendiet och framträdande i bl a Go´kväll och Allsång på Skansen. Ett år senare vann hon en Grammis för Årets Jazz! Vi gratulerar Amanda – och oss själva som lyckats boka denna heta Jazzkatt.
Se Amanda på Skansen


B.S.T.O. Band
”Låten Korvreggae svänger som fasen, men den melankoliska Den trötta vandraren, den svängiga Tre veckor högst en månad och finurliga Grannen i väst går heller inte av för hackor”  skriver tidningen Lira.

En av årets akter från grannlandet i öst, som bjuder på kluriga texter och skönt sväng. Jazzpoliserna kanske grymtar: Visst är detta mer åt blues-hållet? I bandet ingår Carl-Erik Böhlström, Vesa Kujala, Kyösti Toivanen, Erkki Osmala, Jan-Olof Strandberg.
Lyssna på de coola killarna från FinlandFredag 26 juli kl 19 – Lokalproducerat

Vi har alltid haft fokus på en jämn fördelning mellan kvinnliga och manliga artister. I år viks hela fredagskvällen åt fem akter med kvinnliga frontpersoner från vår del av världen.


Foto Fotograf Andréa

 

 

Maria Axelsson

Maria har tidigare samarbetat med många kända namn från den svenska musikscenen, både som musiker, låtskrivare och sångerska. I början av 00-talet var hon på gång med ett soloprojekt med låtskrivare som Andreas Mattsson och Pontus Holmgren (Pontus och amerikanarna). Livet som småbarnsförälder kom emellan, men 2007 släppte hon det Grammisnominerade barnalbumet Majas Hårband. Musiken andas singer-songwritettraditon, psalm och visa, och med sitt band i ryggen bjuder hon in till en  varm och personlig konsert med texter på svenska.


Fota: Frida Sömskar

 

 

Magda Andersson
Magda Andersson är en Umeåbaserad artist och låtskrivare med tusentals livegig och tre soloplattor i bagaget. Sommaren 2019 gör hon sverigeturnén Barefoot Tour.
Magda gör pop på svenska med rötterna i vistraditionen. Barefoot Tour kommer att bjuda på en hel del nytt material från hennes kommande album som släpps till hösten. Vi får höra sånger om grus i skon, grusade drömmar och en efterlängtad vårsol. Om kärlek, om magkänsla, och om att vilja vända upp och ner på hela världen. Det blir en intim solokonsert och texterna kommer in under skinnet mer än nånsin.
Till Holmön kommer hon med en trio som utöver Magda består av Johan Wållberg och Erik Wäcklén.

 

 


Chimären

Bandet presenterar sig så här: Mycket pepp och känsla som vi gärna delar med oss av. Med engagemang och lust spelar vi musik med influenser av pop, rock, folk och visa. Både text och musik lyfts fram i låtar som sträcker sig från vackert och vemodigt till upplyftande och muntert. Debutplattan heter Mindgame.  Elina Molin – sång, Tomas Mannberg – gitarr & sång, Denise Mångsén – bas & sång, Jessica Knecht – Piano/keyboard, Thomas Nilsson – Trummor/slagverk, Samuel Nordström – Dragspel, Ola Sällström Nilsson – Mandolin, munspel & Sång

Lyssna på Chimären


 

 

 

Maria Andersson

Efter många år med Sahara Hotnights – den världskända rockgruppen från Robertsfors – kom det kritikerrosade soloalbumet Succession i april 2016, med singeln End of Conversation. Skivan mottogs mycket varmt av media.

– Jag ser verkligen fram emot att besöka Visfestival Holmön i sommar. Roligt att spela på hemmaplan och dessutom i fint sällskap av andra kvinnliga musiker från Västerbotten. Mycket inspirerande!
    Maria Andersson, Sahara Hotnights

Se Maria på Nyhetsmorgon


Halm

Låt oss presentera country-/americanabandet från Sävar, som har tre kvinnliga frontfigurer. De träffades som 13-åringar och har sedan dess utvecklat sitt sound. Countrymusiken var aldrig något annat än en gemensam, kompromisslös och naturlig väg att gå. För två år sedan släpptes den första fullängdaren Raised By The Fire.

Bandmedlemmar: Lisa Johansson – sång, piano, mandolin, Johanna Sandgren – sång, banjo, Maja Lundgren – sång, kontrabas, William Eriksson – gitarr och Gustav Nestander - trummor

Lyssna på HalmLördag 27 juli kl 14 – Allsång på Ska… förlåt – Holmön

Det är vetenskapligt bevisat att allsång gör dig friskare och gladare. Och precis som på Skansen kommer också några välkända artister, bl a Maria Möller och Jack Vreeswijk.


Kören K2 – under ledning av Elin Örebrand

– Den som sjunger blir friskar och gladare – och lever längre. Vetenskapligt bevisat!, säger körledaren Elin Örebrant. Hon har en bred musikalisk bakgrund som soloartist, pianist, låtskrivare och kyrkomusiker. Nu får alla på Visfestival Holmön sjunga med!


Kalasorkestern

När Kalasorkestern spelar kan allt hända; Sommarvalser,  balkan-ös, västerbottniska polskor, latinamerikansk, dansbane-jazz, och knäppa visor, kanske lite opera!

Anders Lundström – Operatenor, som spelar bas, keyboard, trummor och gitarr.
Hans-Olov Henriksson – Lyrisk baryton, som trakterar gitarr, mandolin, ukulele och fiol
Göran Teljebäck – Bas, som spelar dragspel, keyboard, trummor och slagverk


Foto: Per Jahnke

 

 

 

Jack Vreeswijk

Denne vissångare behöver väl ingen närmare presentation. Han har släppt fyra egna album och sjunger ofta pappa Cornelis visor. Jack har varit hos oss förr och är mycket välkommen tillbaka! Vid sin sida har han gitarristen Love Tholin.


Foto: Håkan Larsson

Maria Möller

"Jag har hört så mycket gott om Visfestival Holmön och är väldigt glad att nu själv få spela där.
En sommarspelning jag ser mycket fram emot.”

Maria Möler har en mycket stor artistisk bredd som sångerska, skådespelerska och komiker. Under drygt tre decennier har hon arbetat i teater- och musikaluppsättningar i hela landet. Hon har gjort ett flertal framgångsrika shower och konsertturnéer i eget namn. Rötterna finns i Västerbotten. Till Holmön kommer hon med pianisten Carina E Nilsson.Lördag 27 juli, kl 19 – Grande Finale

Festivalen avslutas med en traditionell final – fem artister som kommer att göra allt för att du ska åka hem med sol i både sinne och minne.


 

 

Allén & Wäcklén

Så här berättar Tomas Andersson Wij om Micke:
"De senaste 20 åren har jag, någon gång per år, ringt och tjatat om att han ska spela in. För två år sedan sa han plötsligt ja. Mickes röst visade sig vara bättre än någonsin. Han har fortsatt att skriva och sjunga under de här åren, för en publik på ungefär fyra personer. Han är en briljant musiker som spelar gitarrer, trummor, mandola, banjo och munspel själv."
"Jag glädjer mig storligen. Tomas Andersson Wij har gett gott omdöme om Visfestival Holmö och säger att det brukar vara fin publik. Och att få spela med Erik Wäcklén igen..." säger Micke själv.

Till Holmön kommer Micke Allén med umesonen Erik Wäcklén

Lyssna på den helt nyskriven låten Sång till mig.


Ahlman/Jonsson

Viktoria Ahlman och Erik Jonsson möttes i folkmusiken och visorna. Allt började med att Viktoria visade upp några sånger hon hade komponerat för Erik, som tog till sig de personliga texterna och folkliga melodierna. De två gitarrerna och rösterna skapade ett synnerligen välklingande och lekfullt samspel.
Sedan den första låten har de skrivit och arrangerat mycket musik tillsammans. Duon har uppträtt framförallt runtom i Västerbotten, där de har sina rötter. Ahlman/Jonsson spelar en blandning av traditionella visor och egenkomponerat material. På deras första ep Nära, som släpps våren 2019, står Viktoria för låtskrivandet. Arrangerat har de gjort tillsammans. Ahlman/Jonssons uttryck är skört och vardagsnära och bjuder gärna upp sin publik till dans!
Till konserten på Holmöns visfestival har de bjudit in ytterligare två musiker.
Läs mer

och lyssna


 

 

Mats Westling

Senast Mats var på Holmön framförde han sin dunderhit Perfekt – och då var spontandans bara förnamnet. Albumet Maneter och Poesi kom ut 2017 och har spelats flitigt i svensk och finlandssvensk radio. Mats var på Holmön senast 2013, vi som var där vet ni att i stort sett allt kan hända vid en stilla spelning på Holmön.

Se spontandansen här! 

Lyssna på "Den vännen är jag"

 


 

 

Frida Andersson

Hon är finlandssvensk singer songwriter med melodier som lockar dig in och texter som håller dig fast, med en röst som kommer lika mycket från hjärtat som den tar sig till nya hjärtan. På så sätt framför Frida sina visor, det ger oss både det fula och det fina i livet.

Det är med den sköra finlandssvenska rösten som Frida har varit gästartist hos Bo Kaspers Orkesters. Med Bo Sundström har Frida spelat in två duetter – ”Paradiset” och ”Drömlänges”. I Svenskfinland är hon sedan många år tillbaka etablerad på musikscenen. Till Holmön tar hon med sig gitarristen Roland Junell.

Lyssna på den underbara duetten med Bosse Sundström

Eller hennes egen En idiot


Pugh

Han debuterade med det grammisvinnande albumet Ja, dä ä dä 1969, vilket var banbrytande då det var ett av de första rockalbumen på svenska. Han har spelar med Jojje Wadenius och Loffe Karlsson. Han har tävlat i melodifestivalen och varit medlem i Grymlings. 2012 medverkade han i Så mycket bättre.

Lyssna på en inspelning från Musikens hus i Göteborg den 3 maj i år.

Till Holmön kommer Pugh (sång, gitarr och munspel) tillsammans med sitt band: Ingemar Iro Rogefeldt, gitarr och sång – Mikael Lyander, trummor och sång – Hasse Tholin, elkontrabas och sång – Kasper Kvist, gitarr och sång