Artistpresentation 2018

Fredag 27 juli – en hyllning till Umeå

Det är inte bara livsmedel som kan vara lokalproducerad i år visar vi att även en visfestival kan vara det! Fredagens program bjuder på artister som alla har rötterna i Umeås kreativa musikliv.


Johannes & Farkosten
Ett spännande musikaliskt projekt med duon Johannes Nordström och Mattias Eklund. Johannes har tidigare uppträtt på Holmön både med Sten, Sax, Påse och Johannes Grej. Mattias är musiker och producent, kallar sig för ljudnörd och är grundare till succéföretaget Toontrack. Till Holmön kommer duon förstärkt med Micke Emsing på slagverk.

Musikstil är visa och prog blandad med moderna ljudbilder och elektronik. Johannes sjunger och spelar gitarr. Mattias spelar modulärsynt och nåt som låter som en cello. Musiken gör de tillsammans, för texterna står Johannes. Två spår från det kommande albumet "Du och jag lever" ligger på Spotify, "Det finns en plats" och ”Det dummaste man gjort". Se videon "Det dummaste man gjort"


Natalie Carrion
Natalie har sina rötter i den samiska kulturen skriver sitt eget material och började sin karriär som gatumusiker i Umeå. Men musikintresset har funnits sedan hon var liten. En mamma med samiskt ursprung som alltid hade en sång redo och en pappa med ursprung i Karibien som bidrog med salsarytmer.

Texterna beskriver hon som en självbiografi där hennes samiska arv får ta en viktig plats. "Minoritetsfolks rättigheter är en grundläggande pelare i mitt liv som med all rätt får ta sin plats i musiken", säger hon. Musiken gör han tillsammans med gitarristen Jonas Strandgård. Till Holmön tar hon med Johan Wållberg på slagverk och Peter Uvén, bas och kör.

I vinter var hon varit med på Musikhjälpen och SVT:s Go’kväll.

 


Olov Antonsson
Han skriver allt sitt material själv, är uppväxt i Skråmträsk utanför Skellefteå men bor numer i Umeå. Han solodebuterade 2016 med skivan ”Nere och ute i AC län”. En skiva med storslaget arrangerad popmusik, där stråkar, blås, flöjter och körer ackompanjerar texter om Tvärån, Rådhustorget, Royal i Ånäset och Nordanåparken i Skellefteå. Under 2018 har Olov bland annat spelat i SVT:s Go'Kväll.

Till Visfestivalen kommer Olov Antonsson, sång och gitarr, med sitt stora starka kompband: Petter Utbult - gitarr, Josef Ringqvist - bas, Christian Augustin - trummor, Jonas Lindsköld - klaviatur, Fredrik Ljungberg - saxofon, Anna Sjödin - trombon och Henrik Sjöberg - trumpet. Körar gör Josefin Mattebo.

Citat om skivan:
”Gör för Umeå och Skellefteå vad "Känn ingen sorg för mig Göteborg" gjorde för Håkan Hellströms hemstad.”
Po Tidholm, Dagens Nyheter.


Frida Selander med Jonas Knutsson Quartet
I april släppte Frida sitt nya album ”När du går på känsla är du alltid i tid” Frida låter som en blandning av Nina Simone och Jeff Buckley, men med texter på svenska. Helt underbart!

Efter premiären på föreställningen med samma namn som albumet fick Frida lysande resensioner:
"Med sina vackraste sånger tätt intill sitt hjärta sjunger Frida Selander så klockorna stannar." Västerbottens-Kuriren
"Tiden rinner undan, den är ju ett påhitt och så fängslande som artist är denna kvinna att vi inte märker att nu är det slut, vi måste gå hem. Men vi har fått något med oss, ett budskap om att varje kärleksfull handling gör skillnad." Folkbladet Västerbotten

Till Holmön kommer Frida med Jonas Knutsson Quartet, ett band med många musikaliska referenser. Dessa fyra virtuosa musiker har ett tätt samspel som endast lång tid kan skapa. Anders Persson – piano, Rafael Sida – slagverk, Christian Spering – kontrabas och Jonas Knutsson – saxofon.

"...musikantisk lustfylld och ofta rätt glad jazz i rytmisk rörelse mellan latin, swing, beat och afro. Här finns också, som så ofta hos Knutsson, en elegant klarhet i såväl teman som improvisationer. Han behandlar verkligen musiken som ett språk".  Dagens Nyheter

Lyssna på en liveinspelning med Frida Selander och Jonas Knutsson Quartet 


Vi heter JA!
Glädjespridande gatumusiker från Umeå som med akustisk musik, svenska texter och norrländsk humor erövrat gata efter gata och bl a vunnit SM i gatumusik två gånger, 2014 och 2015. Med plattan ”Vuxenpoäng” från 2016 k var mål är att sprida kärlek till alla!

Bandet består av Johan Wallén sång, Jörgen Eriksson gitarr, Tommy Frost slagverk och Melker Klingberg kontrabas. Vi lovar en fartfylld avslutning på festivalens Umefredag!


Lördag eftermiddag 28 juli

Eftermiddagskonsert kl 14 – välkänt & överraskande

Till lördagens eftermiddagskonsert kommer bl a Anna Stadling och Mikael Wiehe, två säkra kort som inte kommer att göra publiken besviken. Vi presenterar också Christer Jilder som ackompanjeras av ingen mindre än Birgit Lindberg och bjuder även i år på en spännande akt från vårt östra grannland i form av Rickard Eklund från Närpes.


Rickard Eklund
Han började komponera egna låter redan vid fem års ålder i och med att han fick en egen synth. Under tonåren skrev han hjärta/smärta-låtar, tills han uppträdde med trubadurlåtar på dialekt, vilket blev mycket omtyckt och sporrade mig vidare.
”Jag tycker att svenskfinland är fullt av vackra dialekter, Närpesdialekten är mitt känslospråk”, säger Rickard Eklund som kanske är mest känd som sångare och gitarrist i rockgruppen Schlagwerk.
Till oss kommer han med fullt band. Se klippet från Go' Kväll


Foto Matilda Audas Björkholm

Christer Jilder, Birgit Lindberg & Axel Thorell
Christer har gjort ett 15-tal egna visor, men ett särskilt projekt har varit tonsättningar av Tomas Tranströmers dikter. Det resulterat i CD:n "Tranströmer tonsatt", och det är det projektet vi får lyssna till på Holmön. Christer Jilder har varit aktiv i visan sedan 70-talet, men det var i början av 90-talet som visengagemanget tog riktig fart. 1992 bildades Visans vänner i Umeå, där Christer i olika omgångar varit engagerad, de senaste fyra åren som ordförande. Under 17 år var han också huvudansvarig för Visfestival Holmön.
Christer kommer att ackompanjeras av den kända jazzpianisten Birgit Lindberg från Umeå. Hon har lång erfarenhet som jazzmusiker och redan som 16-åring spelade hon med kända artister som Monica Nielsen, Lill-Babs, Gunnar "Siljablue" Nilsson, Siw Malmqvist mfl. Senare blev hon huspianist på Nalen och kapellmästare på Chinateatern i Stockholm. Hon har kommit ut med fem hyllade jazz-plattor och är nu i full färd med att spela in en sjätte skiva.
Lagom till festivalen har de kompletterat kompet, så att det består av piano och cello. Det senare instrumentet trakteras av Axel Thorell. Axel spelar i olika konstellationer och inom olika genrer. Han ingår bl.a. i musikgruppen Kluster.


Anna Stadling
Hon har kallats Sveriges bästa countrysångerska och jämförelsers med Emmylou Harris. Det senaste albumet ”Efter stormen” (sept 2017) är ett samarbete med låtskrivaren och artisten Andreas Mattson som även producerat skivan. Albumet som har ett popigare sound än hennes tidigare, är sprunget ur Annas egen kamp mot bröstcancer.

"Texterna har vuxit fram ur ett minst sagt märkligt år. Ett år då mycket hände i den stora världen men också för mig och min familj. Plötsligt, som från ingenstans, vällde det svåra i livet över oss och vi stod där helt försvarslösa. Nu när vi kämpat oss igenom allt det värsta har livet fått nya vyer" säger Anna.

Första singeln från nya albumet, duetten ”Den här sången är till dig” gick direkt in på P4s spellista. Och uppföljaren ”Drömmarna” A-listades snabbt.


Mikael Wiehe
Han har en stor och trogen publik – men också många nya fans efter succén i tv-programmet Så mycket bättre. Med sin både politiska och personliga musik är Mikael en artist som lämnar få oberörda.
Lyssna på senaste albumet "Portvakten" med bl a "Släpp in mig" som handlar om flyktingkrisen. Ännu en gång har Mikael Wiehe lyckats skriva sånger som träffar oss rakt i hjärtat och tvingar oss att tänka efter.Lördag kväll 28 juli

Kvällskonsert kl 19 – Årets bästa sommarnatt!

På lördag kvällen får vi njuta av favoriter i repris, en trubadur från Göteborg, ett svenskt popband med influenser av funk och blues, två killar från Piteå och som kronan på verket avslutar Östen med resten, så förbered dig på musik med både humor, sorg och ett skönt sväng i sommarnatten!


Niclas Abrahamsson
Han bor i Göteborg och har en bakgrund i såväl vissångar- som teaterbranschen sedan över trettio år. På senare tid har han skrivit en hel del nya, egna visor och dikter.
Till oss tar han med sig kompisen Tomas Larsson, musiker från Umeå som länge irrat i musikens snårskog.
Tillsammans har de gjort den kritikerrosade EP:n ”Fyra sånger” som släpptes i november 2017.Louice Ottosson
Denna östgöte har alltid trampat sin egna musikaliska stig. Den har lett in henne på både pop, jazz, soul och latin-toner och tillsammans landat i en alldeles unik stil. Hon skriver sin egen musik och texterna som skrivs på svenska anses mycket personliga men ändå med hög igenkänningsfaktor. På Visfestival Holmön hör ni Louice tillsammans med några av hennes svängiga favoritmusiker.


Northern Indians
Duo från Piteå som består av Josef Eriksson och John Andersson. De träffades genom en slump och intresset för att skapa musik ihop föddes när de upptäckte att de delade samma inställning till hur musik ska framföras. Okonstlat, ärligt och med låtarna i fokus.
De rör sig obekymrat mellan progg, folk, americana och visa. Med texterna och låtarna i fokus är det ett band som uppskattar det enkla och direkta i musiken. En bra låt är en bra låt osv.


Lise & Gertrud
Bjuder på en en skön blandning av svenska och internationella favoriter. En musikalisk cocktail som rymmer alla färger och stämningar. Förbered er på en stund av stor musikalitet, humor, värme, snabba vändningar och två röster som inte lämnar någon oberörd.

Duontillhör toppskiktet av svenska liveartister. Efter 20 år tillsammans på scenen har Lise & Gertrud en självklar pondus. De har gjort sig ett namn genom att tolkar låtar som ”alla” hört och framför de på ett nytt, fräscht och egensinnigt sätt. Allas våra favoriter lyfts fram och får nytt liv i deras versioner. Tillsamman med sin fenomenala tolkningsförmåga har de under åren utvecklat ett personligt och avspänt mellansnack mellan varandra. Med en befriande självdistans och med glimten i ögat får de publiken att känna sig som en i familjen. Publikkontakten är ögonblicklig. 

 


Östen Med Resten
När det här gänget uppträder finns det en spelmanstradition i grunden. Lägg till en humoristisk touche på föreställningarna, något som alltid varit gruppens signum. Musikaliskt finlir, musikalisk humor. Så kan showen sammanfattas.
Alla vet att Östen med Resten gjorde succé i Melodifestivalen med låten ”Hon kommer med solsken”.  Året efter laddade Enångers stoltheter med tävlingsbidraget Maria är en riktigt sydländsk slagdänga - En Enångers-samba, kan man säga eller Latinomusik i glesbygdsformat. Plötsligt förvandlades Östen Eriksson, Jens Kristensen, Gunnar Morén och Staffan Lindfors till höftjuckande sexbomber.
Missa inte detta, speciellt om du gillar att garva och dessutom gillar musik. Garanterat en musikalisk uppståndelse med mycket humor – allt i rasande fart.