Fredag 28 juli kl 19

På fredag kväll presenterar vi fem akter i nedan nämnd ordning.

Nippe Svensk
skriver underfundigt livsfilosofiska texter sprängfyllda av rim, ordlekar och poetiska finesser. Musiken är en trevlig blandning av jazz, visa och pop, och sången är oskön.
Nippe är sångare i bandet Svensk Pop, som hade sin storhetstid under det tidiga 00-talet, men inledde 2012 en karriär som soloartist. Vid sidan av musiken är Nippe också barnboksförfattare, och har (under namnet Nils Andersson) bland annat skrivit ett antal pixiböcker. 2017 är han aktuell med sitt tredje soloalbum.
Lyssna på Nippe


Erika & Sofia
Tvillingarna är singer/songwriters från Östersund, Jämtland som har sjungit tillsammans hela livet. Under gymnasietiden började de skriva egen musik och fick spelningar runtom i Jämtland.
”Vi vill beröra och stärka människor med vår musik och våra texter. Mycket av vår musik handlar om hur viktigt det är att tro på sig själv och att aldrig ge upp sina drömmar. Vi har skrivit mycket ny musik under vårvintern som vi ser fram emot att få framföra live i sommar. Vi har spelat mycket i Jämtland och nu vill vi nå ut med vår musik utanför Jämtlands gränser.”
Influenser/förebilder: Simon & Garfunkel, Laleh och Bob Dylan.
Lyssna på Erika & Sofia


Ye Banished Privateers

Ye Banished Privateers är ett 1700-tals-folkpunkband från Umeå. Med en besättning på mellan ett dussin till ett tjog skitiga musikanter bordar de scener med ösiga sjöhensvisor och ballader rullade i tjära och krut. Strategin är rättfram: Med röj och musik inspirerad av irländska och skandinaviska toner snärja publiken till sång och dans (sedan samla ihop värdesakerna som råkat ramla ut ur deras fickor).

– Vårt signum är hur musiken låter, och framför allt den energi och det vi gör på scen. Det är mer än bara ett band eller musik, det är lite skådespel och alltid något för alla sinnen, säger Björn Malmros medlem i Ye Banished Privateers.


Det Är Kärlek
Det är kärlek är romantisk komedi och sunkig splatterfilm i samma kaka. Kärlek och allvar. Tyngd och förvirring. Lust och glädje. För mycket och för lite av allt på samma gång. Ingen lämnas oberörd av Sveriges minsta dödsorkester!! Det är kärlek.
Lyssna på Det Är Kärlek


Cleo med vänner

Hon är nog den kvinnliga rappare, sångerska och låtskrivare som fått mest uppmärksamhet det senaste decenniet – inte minst för sitt starka engagemang för rättvisa och jämställdhet. Cleo är en av grundarna till kvinnliga musiknätverket Femtastic och kampanjen FATTA som vill förändra synen på våldtäkt.

– Jag var på Holmön när jag var barn och har starka minnen från ön och festivalen. Nu ska jag få spela där själv. Känns så himla mäktigt!, säger Cleo.

Till Holmön kommer Cleo med några vänner som presenteras senare.Lördag 29 juli kl 14

Lördag eftermiddag står bl a Tomas Andersson Wij och Sofia Karlsson på scenen, det blir en magisk stund, Men inleder gör Umeåbandet Stina och Arktis.


Stina och Arktis
Under Umeå kulturhuvudstadsår släppte Stina och Arktis singeln "Vår stad (Anthem)", om ett Umeå i förändring. 2016 kom debut-EP:n "Fifty-Fifty", ett album som rör sig i skärningspunkten mellan punk och termoskaffe, kalhyggen och fjäll, kultur och natur. Skivan mottogs varmt av den stora musikbloggen Hymn: "Umeåbandet Stina och Arktis hade vi som ett av våra Veckans fynd härom veckan. Nu kan jag inte sluta lyssna på deras smått fantastiska EP Fifty-Fifty. För en som tycker att starka melodier och berättande, samhällsengagerade texter på svenska är en lyckad kombination är det här bland det bästa som släppts i det här landet på väldigt länge."
Lyssna på Stina och Arktis


Nadja Eriksson
är visartist, låtskrivare och pianist, sjunger sina egna sånger. Här blandas den klassiska viskonsten med  influenser från en mängd olika genrer, såsom, jazz, chanson, folkmusik, musikal, pop,tango mm. Texterna handlar om livets berg och dalbana och innehåller bilder och stämningar från vemod till stor glädje.
Nadjas har släppt tre cd varav den första hette Vid ett ensamt piano.
Här gör hon comeback efter ett flertal års tystnad på visfronten och med sig på scenen har hon Mathias Tofte på bas samt Fredrik Berg på trummor.
Läs mer om Nadja


Ola Aurell
vissångare, låtskrivare, gitarrist och standup-komiker. Ola Aurell slog först igenom som standup-komiker i RAW Comedy varpå han släppte sin debut-CD "Tio sånger med sensmoral". Han ägnar sig också åt improvisationskomedi och har skrivit och medverkat i flera radioprogram.Tomas Andersson Wij och Sofia Karlsson
Tomas Andersson Wij – som fick Evert Taubepriset med motiveringen: "För att han är en unik rockpoet som med uppfriskande allvar står fast vid dygder som musikalisk noggrannhet, tematisk räckvidd och existentiellt djup." Behöver nog ingen närmare presentation och framöver kommer han att medverka i riktgit stora tv-produktioner.

På Holmön samspelar han med Sofia Karlsson, som är känd för sin fina folkmusikröst – och tolkningar av alla de stora, svenska vispoeterna. Lördag 29 juli kl 19

Till kvällen blir det spelglädje när Tina Ahlin och Orsa spelmän kliver på. Vi avslutar med riktigt välkända toner framförda av Svenne Rubins. Vi uppmärksammar Finlands 100 år så missa inte Vasas flora och fauna.

Cosmetisk Heesvijk
är Göteborgsduon som gör universums kanske modigaste tolkningar av Cornelis Vreeswijks visor & dikter. Med en fot i Göta älvs djupaste bluesdelta och en i Dalakulningens mörkaste urskogar gestaltas "den flygande holländaren" på ett aldrig tidigare skådat vis.
Läs om Cosmetisk Heesvijk


Karin Hans-Ers
Karin är uppvuxen i Grytnäs utanför Avesta. Studerade klassisk violin på Musikkonservatoriet i Falun, och sedan till musiklärare och undervisar nu på musiklinjen vid Bollnäs folkhögskola, i huvudsak fiol på klassiska linjen. Började för fyra år sedan att skriva och framträda med visor.
"Här har vi en intressant blandning av ljusa barndomsminnen och avgrundsdjup personlig tragik. Hon sjunger fint och trovärdigt om både det mörka och det sockersöta" säger Bengt Edqvist i tidningen Lira om Karins skiva ”En prästdotters bekännelser”
Karin ackompanjeras av Joakim Simonsson på piano, född och uppvuxen i Umeå numera bosatt utanför Bollnäs.
Läs om och lyssna på Karin Ers


Vasas flora och fauna
är en finlandssvensk indiepopgrupp bildad 2012 som ursprungligen bestod av duon Mattias Björkas och Iiris Viljanen. Vasas flora och fauna gör musik med texter på finlandssvenska som handlar om hemtrakterna i och kring Vasa. Idag består bandet av Mattias Björkas, Tina Kärkinen och Daniel Ventus.

När debutalbumet ”Släkt med Lotta Svärd” släpptes hyllades den av en unison kritikerkår. Många sträckte sig så långt som till att kalla skivan ”årtiondes bästa svenska album”.

Läs om och lyssna på Vasas flora och fauna

 

 


Tina Ahlin och Orsa Spelmän
För den breda publiken blev Tina Ahlin känd som pianist i tv-programmet Så ska det låta, men hon har också spelat med Sveriges mest kända popartister. Till Visfestival Holmön tar hon med sig Orsa spelmän – och hon har längtat efter att få komma!

– För några år sedan besökte min man (Umeåtrummisen Morgan Ågren) och jag Visfestival Holmön med mina svärföräldrar. Det var en ljuvlig sommardag och redan då minns jag att jag tänkte: Åh vad kul det skulle vara att spela här, stämningen var så varm och generös. Och nu blir det av – tillsammans med Orsa Spelmän, vilket är så roligt!, fortsätter hon. 

Läs om Tina Ahlin

Lyssna på Tina och Orsa spelmän


Svenne Rubins
För sisådär 40 år sedan upptäckte dom här killarna att det var lättare att bli bjuden på fest om man kunde spela. Tillsammans blev de Svenne Rubins – som gett oss klassiska partylåtar som Vi möttes på folktandvården, Långa bollar på Bengt och En gammal Amazon.

Läs om Svenne Rubins


Konferencier

Fredrik af Trampe. Foto Carina Hedlung.

Magda Andersson. Foto Vanessa Forslöf/Sovereign Productions

Årets Konferencier är Fredrik af Trampe, en medial mångsysslare som uppträtt som trubadur och konferencier på ett stort antal olika scener i Sverige. Våren 2016 släppte han sitt debutalbum Tysta slag. Som journalist är Fredriks specialitet research, inte minst i nöjeshistoria. Han har bl a letat roliga klipp åt Filip & Fredrik i programmen 100 Höjdare.

Under lördagen får Fredrik förstärkning av side kick Magda Andersson, singer/songwriter från Umeå som bl a ingår i Ye Bannish Privateers.