Jubileumskonsert onsdag 23 juli

Vi uppmärksammar vårt jubileum med en konsert i Döbelns park, centrala Umeå, onsdagen innan festivalhelgen. Temat för konserten är urfolk och minoritetsspråk.

Sara Marielle Gaup ersätter Inga Juuso

Inga Juuso har av hälsoskäl tvingats lämna återbud till Visfestivalens Jubileumskonsert. I samråd med Steinar Raknes har festivalen bokat en värdig ersättare, nämligen Sara Marielle Gaup sångare i det kritikerrosade norska samiska bandet Adjagas.

Urfolk & minoritetsspråk

Som representant för det samiska har vi nu alltså bokat Sara Marielle Gaup och Steinar Raknes från Norge, för jiddisch Louisa Lyne un di Yiddishe Kapelye, för romani chib Hilja Grönfors trio från Finland och för tornedalsfinskan Fagervall Björkenvall. Dessutom inleder Ronny Eriksson och Benneth Fagerlund. Ronny kommer även att fungera som konferencier. Hela konserten avslutas med Buffy Sainte-Marie från USA/Canada och som förutom detta härstammar från indiankulturen.

Förköp biljetter
Biljetter finns i vår shop och på Biljettcentrum  eller Ticnet
I festivalentrén kan vi bara ta emot kontanter.

Program
Ronny Eriksson& Benneth Fagerlund
Hilja Grönfors trio (Finland)
Markus Fagervall & Tony Björkenvall
Louisa Lyne un di Yiddische Kapelye
Sara Marielle Gaup & Steinar Raknes (Norge)
Buffy Sainte-Marie (USA/Canada)


Artistpresentation

Buffy Sainte-Marie (USA/Canada)

Buffy Sainte-Marie är en ikon inom singer/songwriter genren. Hon har turnerat ända sedan början av sextiotalet och hon är alltjämt på turné världen över.På hennes debutplatta, ”It’s my way” 1964 fanns en av de sånger som hon blivit mest känd för, nämligen ”Universal soldier”, där hon tog ställning mot det meningslösa kriget och hur den lilla människan utnyttjades.

Buffys senaste album ”Burning for the drum” 2012 resulterade i 12 nomineringar i hemlandet Canada. Samtidigt blev hon upptagen i ”Canadian Country Hall of Fame”.Buffy har turnerat sedan början av sextiotalet, och alltid med engagemang och energi. Hon är högt respekterad för sina ställningstaganden och engagemang för utsatta gruppers situation. Hon har gett ut 17 album och har många välkända sånger på sin meritlista. Soldier Blue, Universal Soldier, Until it’s time for you to go, Up where we belong., Starwalker, I’m gonna be at countrygirl är bara några av alla de sånger som Buffy skrivit och framfört.

Det är med stolthet vi kan konstatera att det finns ingen mer lämplig artist än Buffy Sainte-Marie att avsluta vår Jubileumskonsert på temat urfolk och minoritetsspråk.

Se, lyssna och läs

Läs mer


Sara Marielle Gaup & Steinar Raknes (Norge)

Sara Marielle Gaup, Norge, som ersätter Inga Juuso, är sångare i det kritikerrosade samiska bandet Adjagas.
Adjagas har fått internationell uppmärksamhet med sin sammansatta musik med influenser allt från Nick Cave och Neil Young till bluegrass och samisk traditionell musik.

Steinar Raknes är en av Norges främsta jazzbasister och låtskrivare. Han har en orädd och explosiv spelstil och jämförs ofta med basisten Charlie Mingus. Han har bl.a. samarbetat med Chick Corea, Michael Brecker, Bobby McFerrin och Per Texas Johansson.

Sara Marielle Gaup, sång och Steinar Raknes, kontrabas och sång kommer alltså att genomföra ett gemensamt program vid Jubileumskonserten.

Lyssna på Adjagas och Sara Marielle

Lyssna på Steinar Raknes

 


Louisa Lyne un di Yiddishe Kapelye

Louisa Lyne är en etablerad sångerska och artist som bor i Malmö. Under flera år har hon huvudsakligen ägnat sig åt att sjunga på yiddisch. Hon har också tagit reda på historien bakom de olika sångerna. 

2009 började Louisa att framträda mera regelbundet med fantastiska musiker i ensemblen di Yiddishe Kapelye. Sättningen är ackordion, violin, cello, kontrabas samt gitarr och piano. Med Louisas karismatiska sång i kombination med musikernas spelskicklighet skapas en atmosfär som är oemotståndlig för publiken.

I oktober 2012 kom Louisas och di Yiddishe Kapelyes debutplatta, ”Debyut” som fått ett översvallande mottagande. Under konserten i Umeå framträder följande: Louisa Lyne – sång, Edin Bahtijaragic – accordion, Anna Thorstensson – cello, Martin Eriksson – kont-rabas, Irina Binder – violin samt Anders Thorén – piano/gitarr.
Läs mer
Lyssna!


Fagervall Björkenvall

Markus Fagervall och Tony Björkenvall bildar gruppen Fagervall Björkenvall. Gruppen kompletteras med en norsk multimusikant vid namn Freddy Holm. Markus och Tony kommer från de trakter där meänkieli pratas, och det är därför helt naturligt att några sånger framförs på detta minoritetsspråk.Fagervall Björkenvall släppte sin första CD med titeln ”the Silence” hösten 2013. Skivan har ett låtskriveri av högsta klass. Sånger som etsar sig fast och smyger sig rakt in i hjärtat, själen, magen eller vad det nu är för organ i kroppen som melodier föredrar. Hantverket är utsökt, melodisnickrandet oklanderligt Låtarna är laddade med starka känslor som lyfter hantverket till konst.

Dessutom – Fagervall Björkenvall har två röster med mycket karaktär och egenart som kompletterar varandra på ett utsökt sätt.
Läs mer

Lyssna


Hilja Grönfors trio (Finland)

Hilja är en romsk artist som bor i Lahtis i östra Finland. Sedan slutet av 1990-talet har hon rest runt i landet för att samla det romska sångarvet. På så sätt har hon samlat över 100 finskromska sånger från olika regioner i Finland. Hon hart gett ut två musikalbum med urval av de samlade sångerna.Grönfors har belönats med olika priser. Hon blev utnämnd till mästerspelman (mästerfolksångare) vid Kaustby folkmusikfestival 2005, och hon fick en Emma-statyett för årets bästa etnoskiva vid Emma-galan 2009. (Emma-galan finsk prestigefylld musikgala som delar ut priser inom olika musikgenrer)Hilja Grönfors medmusikanter är Valtteri Bruun gitarr och Päivä Sammallahti ackordeon. Hilja Grönfors trio har framträtt i Finland men också i Frankrike, Tjeckoslovakien, Ryssland, Holland och i Sverige.
Lyssna

Lyssna


Ronny Eriksson & Benneth Fagerlund

Finns det någon lämpligare artist att inleda en konsert på temat minoriteter och urfolk, än Ronny Eriksson? Ronny har med både humor och allvar lyft fram den lilla människans situation i ett alltmer komplicerat och kluvet samhälle. Udden är alltid riktad mot de som har makten, och allrahelst mot de som missbrukar den och roffar åt sig. Ronny har som ackompanjatör på klaviatur sin mångårige vapendragare Benneth Fagerlund. Benneth har jobbat med artister som Lasse Berghagen, Ola Magnell, Lill Babs, Stefan Sundström m.fl. 
Lyssna

Lyssna mer