FAQ

Foto: Kalle Prorok

Uppdaterad 2016-07-18

Var håller ni till med konserterna?

Vårt festivalområde finns i anslutning till Hembygdsgården. Från det ställe där färjan landar, Byviken, är det en promenad på 6-700 meter till festivalområdet.

När startar konserterna och hur länge pågår dom?

Kvällskonserterna fredag och lördag startar 19.00 och beräknas sluta runt 22.30. Eftermiddagskonserten på lördag startar 14.00 och beräknas vara avslutad 17.00.

Hur mycket kostar det?

Inträdet till varje konsert är 270 kr, program ingår. Festivalpass som gäller alla tre konserterna kostar 600 kr. Barn under 16 år i vuxens sällskap går in gratis. Är du medlem i Visum betalar du 220 kr per konsert och 550 kronor för konsertpass.

Var köper man biljetterna?

Nytt för i år är att du kan köpa biljetter här på hemsidan. Klicka här

Du kan också köpa biljetterna i entrén till festivalområdet. Vi börjar sälja 1,5 timme innan konsert och öppnar för insläpp på konsertområdet ca 30 min innan konserten startar. Äffär'n på Holmön säljer också biljetter.

Du som har sponsorbiljett, VF-biljett eller Bostaden-kort (de 20 första) ska gå till ett särskilt bord. Alla får ett band att sätta runt handleden som bevis på att man betalat inträdet.

Jag är rörelsehindrad, vad gäller då?

Det finns en handikapparkering vid Norrfjärden. Det går att ta rullstol på färjan Capella. När du kommer i land på Holmön och kommer till festivalen så betalar du inträde i vanlig ordning. Din assistent betalar också inträde och får ett kvitto så att han/hon kan få tillbaka pengarna. Inne på festivalområdet ordnar vi plats för dig på lämpligt ställe.

Hundar

Vi vill inte att man tar med hund till konserterna. Vår erfarenhet är att det varit störande både för artisterna och publiken. Så snälla lämna hunden hemma eller åtminstone utanför festivalområdet.

Om det regnar finns det regnskydd av något slag för publiken?

Under de festivaler som varit har det regnat ytterst sällan. Det finns en takanläggning på 240 kvm över delar av publikplatserna. Dessutom finns ytterligare tre tält om vardera 60 kvm på området så en stor del av publiken kan sitta i skydd om det nu skulle regna. Men kom ihåg – Holmön är Sveriges soligaste ö.

Hur tar man sig lämpligen ut dit färjan avgår på landsidan

Färjan avgår på landsidan från Norrfjärden. Man åker E4 till Sävar och tar sedan av till höger, om man kommer från Umeå, vid skylten ”Passbåt Holmön”. Hela sträckan är knappt tre mil.

Det går bussar läs hur här.

Om du åker bil så räkna med att parkera en bit från färjan och att promenera sista biten. Vi har parkeringsvakter som lotsar dig till rätt parkering, och om du hamnar långt från färjan så kan de skjutsa dig.
Kom ihåg att under festivaldagarna tar inte färjan över cyklar.

Hur kommer man över till Holmön?

Under festivalen går färjan Capella (150 passagerare) och Helena Elisabeth (59 passagerare) som går enligt en särskild turlista. Båtarnas turlista inklusive extraturer hittar du här. Överfarten tar 40-50 min beroende på väder och vind. Om det blir mycket folk kör båtarna hela tiden, men trots det kan det bli köer vid färjeavgångarna.

Ett sätt att vara uppdaterad är att hålla koll på vår hemsida eller facebook där vi uppdaterar läget kontinuerligt.
För att undvika köer så rekommenderar vi att du åker ut tidigt på dagen och inte väntar till någon avgång en eller två timmar innan konsert. Eller varför inte åka ut redan på torsdag.

Visresa
I år fortsätter vi succén med att boka förtur till resa och konserter. Gå in på fliken Biljetter o Visresa.

Kostar överfarten något?

Det kostar ingenting att åka med färjorna Capella eller Helena Elisabeth till och från Holmön, dock med undantag om du väljer Visresa.

Hur kommer man hem efter kvällskonserterna?

Vi har avtal med Taxi Kurir som innebär reducerat pris för taxi från Norrfjärden in till centrum. En bil med max 4 personer kostar det 500 kr och för max 7 personer är kostnaden 600 kr. Du beställer via 090-181818.

Om man vill övernatta på Holmön – var kan man bo?

Tyvärr är boendekapaciteten liten på ön, och de flesta boendeplatser brukar vara uthyrda i god tid före festivalen. Om det är fint väder så kan det vara mysigt att tälta. Det går att fricampa på Holmö Havsbads område utan kostnad. Man kan då använda Holmö Havsbads toaletter när restaurangen har öppet. Övriga tider hänvisas det till servicebyggnaden i Gästhamnen. Ingen camping tillåts inom hamnområdet där förbudsskyltar är uppsatta.

Familjecamping
En lugn camping kommer att finnas under festivalen på samma mark som i fjol. Campingen är endast till för tält, går ej att förboka, kostnad 100 kr per dygn betalas kontant på plats. Det är en enkel, provisorisk camping med toalettvagn och tillgång till färskt vatten i dunkar. Diska får man göra vid servicehuset i Byviken.
Kontakta Isak Åhs 072-736 56 34 när du kommer till Holmön för information, vägbeskrivning och betalning.


Finns det någonstans där man kan äta en bit mat?

I närheten av festivalområdet finns Holmö Havsbad. Här kan du få god mat med tillhörande dryck. På festivalområdet frestar dessutom Hembygdsföreningen med korv och bröd, laxmackor mm. Det finns alltså ingen risk att du skall behöva gå hungrig.

Om man behöver köpa nått – finns det affär?

Det finns en affär bara några 100 meter från där färjan landra på Holmön. Där finns det mesta man behöver under en kortare vistelse på ön. Affären fungerar också som Post, Bank, Systembolagsombud och Apotek.

Händer det nått efter konserterna?

Självklart blir det öppen scen. Här kan vem som helst ställa upp och framföra en visa, eller vad det nu blir. Öppen scen blir det på Holmö Havsbad efter kvällskonserterna på fredag och lördag kväll.

I år är det en ny bekantskap som håller i den öppna scenen och ser till att alla som vill framträda får sin chans. Benny "Guran" Sjögren är mycket meriterad gitarrist som var hos oss i fjol och kompade Billey Shamrock. Han är en mångsidig artist som kompat många andra artister och som dessutom uppträder själv.

Några slutord

Visfestival Holmön är speciell. Vi är ute på en ö nästan en mil ut i Kvarken. Den som bestämmer sig för att åka ut bör lägga stressen och jäktet bakom sig, och lite grann gilla läget. Du kommer kanske att få stå i kö en stund trots att de två färjorna går i skytteltrafik. Men du kommer över och hem också. Och vi hoppas att du ska trivas, och att ditt besök på festivalen skall bli behagligt. Vi jobbar stenhårt för att göra festivalbesöket till ett gott minne för livet. Vi vill att den goda stämningen ska råda, och att alla som kommer ut till Holmön ska känna av det lugn som finns där ute, och få njuta av god vismusik. Så gilla läget, stressa av, gör nya bekantskaper, sjung gärna en stump ihop, och du ska se att du får en upplevelse som du kan leva länge på, långt in i vintern och mörkret.

Välkommen till Visfestival Holmön!